#11 Karate-Ondernemer inzichten

Wat Karate mij geleerd heeft en hoe ik dit inzet als ondernemer: mijn #11 Karate-Ondernemer inzichten.

Vorige week had iemand die ik nog niet kende een van mijn posts geliket. Ik vind het altijd fijn als mensen de moeite nemen om mijn blogs te liken, te sharen en een reactie te geven, dus ik kijk altijd even naar de profielen, vooral van mensen die ik nog niet ken.

Wat ik interessant aan deze meneer vond is, dat hij niet alleen o.a. vijfvoudig Nederlands Kampioen Karate en tweevoudig Europees kampioen  is geweest(!!!),maar dat hij nu nog steeds heel positief bezig is door weerbaarheidstrainingen te geven aan zowel kleuters, pubers als senioren. Ik heb het over Adrie de Herdt.

Ik raakte door Adrie helemaal geïnspireerd om deze blog te schrijven. Mensen die mij goed kennen, weten dat ik vroeger op karate gezeten heb. Ik realiseerde me dat ik eigenlijk heel graag weer aan Karate zou willen doen. Ik ben niet meer de jongste, niet meer zo flexibel en hopeloos ‘out of shape’, maar zo verzekerde een collega van Adrie me (die mijn profiel weer zag via Adrie), nl. Budo Teacher Rene van Amersfoort: dat was absoluut geen probleem.

Ik bedacht me dat ik eigenlijk best veel geleerd heb van Karate en dat het zaken zijn waar ik nu nog profijt van heb als zelfstandig ondernemer.

Bij deze mijn #11 Karate-Ondernemer inzichten

Inzicht #1 Zelfvertrouwen

Op Karate is het eerste wat je leert dat als je een gevecht kunt voorkomen of uit de weg kunt gaan, dat je liever hiervoor kunt kiezen. Komt het er toch op aan, dan weet je dat je jezelf kunt verdedigen. Dit geeft je het nodige zelfvertrouwen.

Hetzelfde in business. Ik ga een pittige opdracht of situatie niet uit de weg en weet dat ik (eventueel met hulp van anderen, bijna) alles aankan.

 

Inzicht #2 Uitstraling

Je non-verbale uitstraling is erg belangrijk. Sta je ineengedoken en kijk je schichtig om je heen, dan roep je het “bijna over jezelf af”. Sta je zelfbewust rechtop, is de kans groter dat je niet als slachtoffer gekenmerkt wordt. Ik fietste vroeger na Karate training door een donker, slecht verlicht park naar huis, omdat het “zeker 10 minuten scheelde”. Nu zou ik dat niet zo snel meer doen (u know..older and wiser), maar toen wist (lees: dacht) ik dat ik wel mijn mannetje kon staan en straalde ik dat ook uit.

Ook in business is het handig dat je weet of in ieder geval uitstraalt waar je het over hebt en dat je je professionaliteit laat blijken door te bloggen, extra informatie te geven, kennisartikelen te delen etc.

 

Inzicht #3 Durven

Eigenlijk nog voor ik op Karate ging, vond ik het al spannend, want ik wist niet of ik het wel zou durven. Toen ik er eenmaal op zat, vond ik tijdens de training het sparren best pittig en ook de examens vond ik niet makkelijk, maar het geeft je wel een kick als je het toch gewoon durft en het ook nog eens lukt.

Van heel veel dingen wist ik eigenlijk van tevoren niet of ik het wel kon, maar ik heb het gewoon gedaan. Zoals bijvoorbeeld het presenteren van een TV programma op TV Rijnmond, het presenteren van verschillende festivals (o.a. North Sea Jazz festival en het Dunya festival), maar ook het lesgeven en het Online Coachen. Uiteraard soms met vallen en opstaan, maar altijd een wijze les verder!

Als zelfstandig ondernemer moet je risico’s durven nemen. Je weet van tevoren immers niet 100% zeker of een bepaald concept aan zal slaan of niet. Of je nou research gedaan hebt of niet. Ik denk dat als je doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt, dat er vanzelf mogelijkheden op je pad komen.

 

Inzicht #4 Incasseringsvermogen

Zeker bij het sparren of wedstrijden, krijg je zelf ook wel eens een tik.

Als entrepreneur krijg je ook wel eens teleurstellingen te verwerken. Een opdracht waar je lang aan gewerkt had, een mooie uitgebreide offerte voor gemaakt had en waar al een aantal afspraken voor gemaakt zijn, gaat aan je neus voorbij. Balen natuurlijk, maar ‘Just pick yourself up and try again’. Het zorgt ervoor dat je mentaal sterker wordt en je leert hoe je een volgende situatie zult aanpakken.

 

Inzicht #5 Reactievermogen

Je oefent met Karate tweegevechten waarbij je reageert met van tevoren bepaalde aanvallen en verdedigingen, nl. de Kumites.

Met ondernemen is het belangrijk dat je net zo snel en adequaat reageert op je klanten. Ik heb er zelf een hekel aan als ik te lang moet wachten op een bepaald antwoord, dus ik probeer altijd snel te reageren of in ieder geval aan te geven wanneer mensen een reactie van mij kunnen ontvangen.

 

Inzicht #6 Concentratie/Focus

Bij Kata’s (denkbeeldig gevecht) moet je je goed kunnen concentreren om verschillende Kata’s met oplopende moeilijkheidsgraad uit te kunnen voeren.

Bij ondernemen is het al net zo.  Ik heb verschillende ideeën en doe veel verschillende dingen tegelijkertijd, maar zaak is je goed te kunnen focussen op hetgeen belangrijk is. Ik gebruik een app waarbij ik verschillende projecten aan kan sturen, zodat ik toch on top of things blijf.


Inzicht #7 Flexibiliteit

Een trap naar de knie (Sokuto Fumikomi) of een een trap naar het hoofd (Mawashi Geri), daar zit heel wat verschil in qua reikwijdte. Door ook je lenigheid te trainen, lukt het laatste wat makkelijker.

Met ondernemen zal je je ook flexibel op moeten stellen; elke klus of opdracht is nl. anders. Ondernemen is geen 9 to 5 job. Mochten onze cursisten van de #DigiAcademy liever op zaterdag les volgen of aanvullend online een Webinar, zullen we ons zeker flexibel op moeten stellen om dit te faciliteren.

 

Inzicht # 8 Perfectionisme

Elke Karatetrap, stoot of afwering, trainden we tot in den treuren, totdat we het wel konden dromen. En totdat het de goedkeuring van de Sensei weg kon dragen.

Zo ben ik eigenlijk ook wel perfectionistisch als het gaat om de uitvoering van een opdracht. Ik sla soms door, door te lang alle puntjes op de ‘i’ te zetten, maar je wilt natuurlijk wel goed werk afleveren.

 

Inzicht # 9 Eerbied

Bij begin en na afloop van een training groet je eerbiedig je Sensei, maar ook je sparringspartner en de scheidsrechter tijdens een wedstrijd.

Als ondernemer heb ik eerbied voor mijn klanten en zal ik je altijd behandelen zoals ik zelf ook graag behandeld wil worden (lees ook mijn vorige blog: Waarom je blij moet zijn met die akelige baas of vervelende collega: mijn 5 leerpunten.)

 

Inzicht # 10 Ritme & Timing

In het verlengde van de Kata’s heb je een bepaald ritme en timing nodig. Je komt in een soort flow terecht als je het goed doet.

Hetzelfde geldt voor ondernemers: jouw timing van aanbod van jouw diensten loopt niet altijd synchroon met de vraag van je klanten, hun tijd of de inhoud van hun portemonnee. Wanneer de klant er klaar voor is, pakken we het weer op. Zo hebben we soms dat er mensen een jaar na dato bij ons terecht komen, omdat ze er dan wel klaar voor zijn. Zit je (dan) wel (samen) in een flow, is dat een geweldige ervaring.

 

Inzicht #11 Uithoudingsvermogen

Toen ik nog aan Karate deed wilde ik een betere conditie hebben en sterker worden, dus ging ik hardlopen, elke dag opdrukken en mijn buikspieren trainen.

Ok, ok..momenteel ben ik conditioneel hopeloos out of shape, maar als ondernemer ben je wel gedwongen een lange adem te hebben. Zeker in deze tijden van economische crisis (er zit langzaam groei in heb ik het idee), kan het wat langer duren voordat je een nieuwe opdracht hebt of dat je weet waar de volgende vandaan komt.

Het is vrij lang geleden dat ik op karate zat. Ik er heb er nooit bij stilgestaan hoe een Budo Sport mijn werkende leven heeft beïnvloed. Als ik het zo bekijk is Karate geen sport, maar écht een  Way of Life.

Ik ben net als Miss Piggy, so don’t mess with me..I know 29 dangerous words..

Laat me even weten of je bepaalde sporten hebt beoefent die je als ondernemer (of in je werk in loondienst of gewoon in het leven zelf) sterker hebben gemaakt.

 

© Cynthia Telting  | Director #DigiDames 

Cynthia geeft als externe docent ook graag (gast)colleges op diverse Hogescholen over o.a. Communicatievaardigheden (m.n. Presentatievaardigheden), Communicatieplanning, Trendwatching & Conceptontwikkeling en Ondernemerschap.

Cynthia is een gecertificeerd Online Coach volgens de Ontwikkelingsgerichte benadering bij het Online Coach Centrum.

Cynthia (be)schrijft voor Inspiration Network wat, naast of dankzij passie voor haar werk, haar nog meer bezighoudt.