Interview met #DigiDame van Week 19 Chantal Cooper

1. Wie ben je, wat doe je? #wiebenjewatdoeje

Ik ben Chantal Cooper, beëdigd en juridisch vertaler Engels en eigenaar van Cooper Translations (www.coopertranslations.com). In die hoedanigheid ben ik ook de vaste vertaler van #DigiDames.

 

Ik zie graag meer van de wereld en heb om die reden ook op Aruba (1996) en Curaçao (1997-2008) gewoond, gewerkt en vooral geleefd. Jezelf helemaal onderdompelen in een andere cultuur en je daarbij de taal eigen maken, prachtig. Op Curaçao en Aruba was ik docent Engels in het voortgezet onderwijs.

 

In 2008 kwam ik terug naar Nederland en kon ik wegens gezondheidsredenen niet meer voor de klas staan. Ik kan en wil niet stilzitten en besloot van beroep te veranderen. Ik vertaalde toen al een paar jaar op kleine schaal, maar besloot mij nu volledig op deze branche te richten. Ik werd in 2009 door de Rechtbank van Amsterdam beëdigd. Dat was in 2007 ook al gebeurd op Curaçao. Ik volgde een specialisatie tot Juridisch vertaler Engels om meer te kunnen bieden dan alleen beëdigde vertalingen en vertalingen in algemeen jargon. In februari 2016 heb ik Cooper Translations geregistreerd bij de KvK te Amsterdam. Ik vind het heerlijk om mijn eigen werkdruk te kunnen bepalen en een diversiteit aan opdrachten te mogen uitvoeren. Zo vertaal ik de ene week de Algemene Voorwaarden van een bedrijf of een website van een advocaat, en de week erna vertaal ik het NOS journaal, het Klokhuis of een ander televisieprogramma voor de NTR. Ik ben ook twee jaar lang de vaste vertaler van TEDxRotterdam geweest, weer andere koek. Die variatie in het werk, “is what keeps me going.

 

Naast mijn werk heb ik ook hobby’s. Een daarvan is schrijven. Ik ben al een paar jaar bezig met familieonderzoek (stamboomonderzoek). Daar moet uiteindelijk een boek uit voortvloeien. Een boek met feiten voor de familie, en heel misschien een roman. Ik heb al het een en ander voor een eventuele roman geschreven maar het ontbreekt mij aan voldoende tijd daarvoor.

 

In 2014 schreef ik al een kinderboek: Dubbel Feest. Dat gaat over een meisje met een ernstige bloedziekte: sikkelcelziekte. Ondanks haar ziekte maakt ze van het leven een groot feest. Twee dingen waren voor mij belangrijk bij het schrijven van dit boek. Ten eerste het verspreiden van kennis over deze ziekte, want ondanks het feit dat er wereldwijd een paar miljoen mensen aan lijden is het nog maar weinig bekend. Onbekendheid en onwetendheid brengen vaak onbegrip met zich mee. Ook mensen die zelf de ziekte hebben kunnen vaak niet goed uitleggen wat het is. Ik heb het boek met behulp van sponsoring en donaties cadeau kunnen doen aan een aantal kinderen met sikkelcelziekte, 101 basisscholen, kinderartsen en de bibliotheek op Curaçao. Ik hoop dat ik zo een steentje bijdraag aan sickle cell awareness en dat mensen door het lezen van een leuk verhaal ongemerkt iets bij leren. Want het boek ís gewoon een leuk verhaal, geen zware kost. Het tweede doel van het boek is dat men, vooral kinderen, leert dat je als een ziekte hebt, je jouw leven er niet (altijd) door moet laten bepalen.

 

“Don’t let your life be defined by obstacles, but by achievements.”

 

Het boek wordt momenteel vertaald naar het Engels en deze nieuwe editie zal later dit jaar worden uitgegeven. Donaties en sponsoring zijn nog altijd hard nodig zodat wederom veel kinderen het boek cadeau kunnen krijgen. Op mijn Crowdfunding pagina staat meer informatie over dit project: Sicklecell Book

 

Sicklecell book

 

Boekpresentatie Curaçao 11 oktober 2014
Boekpresentatie Curaçao 11 oktober 2014

 

Mijn links en contactgegevens:

 

Bedrijf:
Website: www.coopertranslations.com
E-mail: info@coopertranslations.com
LinkedIn: www.linkedin.com/in/chantalcooper
Facebook: www.facebook.com/CooperTranslations

 

Boek:
Facebook: www.facebook.com/kinderboeksikkelcel
E-mail: kinderboekproject@gmail.com

 

2. Wat was jouw eerste (bij)baan?
Ik groeide van mijn 7e tot mijn 19e op in Suriname. Op mijn 18e heb ik een paar weken als telefoniste / receptioniste bij Suriname Airways in Paramaribo mogen werken. Dat is 30 jaar geleden dus ik herinner mij er niet zoveel van. Wel dat ik het spannend vond zo’n eerste baantje.

 

3. Wat zit er (standaard) in jouw tas?
Heel veel pasjes, we live in a plastic world, lipgloss, lippenbalsem, autopapieren, pijnstillers en oude kassabonnen.

 

4. Welke quote vind je interessant en waarom?
Mogen het er twee zijn?

 

“If you don’t like something, Change it. If you can’t change it Change the way you think about it. Don’t complain!”

Maya Angelou

 

Deze quote is in zoveel situaties toepasbaar. Als ik het vanuit een professioneel oogpunt bekijk: Als zelfstandig ondernemer heb je soms periodes met minder werk. Dat is lastig maar je kunt die tijd gebruiken om je zelf (verder) te scholen, meer tijd aan acquisitie te besteden, vul maar in. Of een lastige klant kun je zien als een les. Je kunt erover nadenken hoe je er de volgende keer mee omgaat in plaats van alleen te denken: wat vervelend. Zeer vervelende situaties, maar klagen lost werkelijk niks op.

 

En nog eentje van Maya Angelou:

 

Chantal Cooper DDVDW Maya Angelou

 

Deze behoeft geen uitleg.

 

5. Waar haal jij jouw digitale inspiratie vandaan?
Ik ben actief op LinkedIn en Facebook en kijk graag naar wat er geschreven wordt in groepen van andere zelfstandig ondernemers.

 

6. Welke apps zijn voor jou onmisbaar?
Ik kan niet zonder mijn Agenda, Mail , Bank, LinkedIn, Whatsapp en last but not least de GoFundMe app. De laatste vanwege het(sociaal) kinderboekproject waarvoor ik geld inzamel. Ik kijk regelmatig via de app of er bedragen zijn bijgeschreven.

 

7. Wat is jouw digitale droom?
Wordpress helemaal onder de knie krijgen. Ik doe graag zelf ‘mijn ding’, ben niet graag afhankelijk. En als ik veranderingen wil zien op mijn website dan het liefst: hier en nu (of gisteren). Daarnaast hoop ik binnen niet al te lange tijd de website van mijn kinderboekproject up and running te krijgen. Ik doe alles zelf dus het kost even wat tijd…

 

8. Op een schaal van 1 tot 10, hoe Digitaal ben je?
Ik kan me goed redden en leer al doende maar zoals al eerder aangegeven wil ik in staat zijn zelf mijn website tot in de kleinste details bij te houden. Ik heb ook een paar jaar als vrijwilliger gewerkt bij stichting Aan de Knoppen. Deze stichting houdt zich onder andere bezig met het digitaal (bij)scholen van mensen die in de digitale wereld hun weg nog niet goed kunnen vinden. Ik gaf les aan verschillende niveaus. Zo kwam ik mensen tegen die nog nooit (zelfstandig) op de computer hadden gezeten en mensen die wel een beetje konden surfen op het net maar wilden leren e-mails te verzenden, formulieren online in te vullen of een document te maken in Word. Ik ben ook coauteur van een zo’n (Word) cursus.

 

9. Welke Digi training van ons zou je willen volgen en waarom?
Webdesign met WordPress Like a Pro vanwege voornoemde reden(en).

 

10. Welke Digi tips heb je zelf voor ons en de #DigiDames community?
Blijf jezelf scholen. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om online te leren maak daar gebruik van. Het hoeft niet altijd (veel) geld te kosten.

 

11. Welke nieuwe #DigiDame van de week wil je nomineren en waarom?
Georgine Panhuijsen van: Vrouw op Eigen Benen. Zij zet zich in om vrouwen sterker te maken op allerlei gebied. Dat varieert van tips voor cursussen om zelfverzekerder te worden tot tips voor het vervangen van een hanglamp. Ze organiseert (netwerk) evenementen en is een digitale wegwijzer naar plaatsen waar vrouwen de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Ze past dus helemaal in het stramien van #DigiDames.