Interview met #DigiDame van Week 37 Esmeralda Tijhoff

1. Wie ben je, wat doe je? #wiebenjewatdoeje

Ik ben Esmeralda Tijhoff, geschoold historicus en autodidact web-programmeur en communicatieprofessional. Ik heb een enorme passie om de wereld om me heen te verbeteren, en ik heb een grote afkeer voor onrecht en bewust onbegrip. Daarom ben ik altijd wel betrokken bij één of ander project dat sleutelt aan de vooroordelen van mensen.

 

Momenteel ben ik bezig voor Stichting Memoiresbureau. Deze groep historici wil laten zien dat concepten als sekse, gender en etniciteit een verleden hebben. Dat zijn culturele constructies, door mensen zelf bedacht en in stand gehouden. In de 18de eeuw hadden mensen bijvoorbeeld hele andere ideeën over wat ‘een vrouw’, of ‘een man’ is. Wist je dat ze bijvoorbeeld nog lang dachten dat de baarmoeder en eierstokken een naar binnen geklapte penis en scrotum was? Als je als vrouw te wild over sloten sprong, kon je reproductieorganen naar benden zakken, en kreeg je een piemel!

 

Het hele Pietendebat laat ook zien dat mensen totaal los zijn van het verleden. Eerst was er een Sint, daar bedacht men later een Piet bij. Die was eerst wit en werd later zwart. Zwarte Piet is dus een recente ‘traditie’, en kan gewoon van gedaante veranderen. En het is toch ook schrikbarend dat er nog grote groepen mensen zijn die durven te beweren dat Nederland niet zoveel te maken had met slavernij? Het lesmateriaal hierover schiet ernstig te kort op de Middelbare scholen.
Met Memoiresbureau bieden wij inclusieve verhalen aan, waarin mensen elkaar hopelijk kunnen vinden. Het gaat allemaal om het bieden van perspectief.

 

Mijn persoonlijke website over geschiedenis, DIY, politiek en muziek: www.esmeraldatijhoff.nl
Site van Stichting Memoiresbureau: www.memoiresbureau.nl
LinkedIn: Esmeralda Tijhoff
Twitter: @esmoves2

 

2. Wat was jouw eerste (bij)baan?
Mijn eerste baan was in de broodfabriek in Vriezenveen. Ik was jong uit huis gegaan en werkte naast het VWO in de avonduren bij de broodjesmachine om mijn huur en schoolkosten te betalen. Het was altijd snikheet in die bakkerij, maar de eigenaren waren van de gereformeerde kerk dus moesten we lange rokken aan tot over de enkel, en shirts die dicht op de nek sloten. Het was ook gevaarlijk werk. Wij moesten de broodjes door de snijmachine duwen, waarbij de messen niet afgeschermd waren. En dat terwijl we moe en oververhit waren.

 

3. Wat zit er standaard in jouw tas?
Mijn telefoon is toch echt nummer één. Dat is gelijk ook mijn agenda, mijn mailbox, en ik kan de social media van mijn projecten ermee in de gaten houden. Voor mijn telefoon keer ik om hoor.

 

4. Welke quote vind je interessant en waarom?

Deze heb ik zelf bedacht. Er zijn zoveel quotes die mij aanspreken. De quote:

 

“Als je vandaag wilt begrijpen, moet je op zoek gaan naar gisteren.”

– Pearl Buck

 

Het verleden wordt vaak ingezet als politiek instrument. Bijvoorbeeld zo’n Sybrand Buma die dan beweert dat de christelijke normen en waarden een traditie van gelijkheid hebben. Nou, wij hebben op kantoor over de grond gerold van het lachen. Het waren immers altijd de christelijke partijen die tegen de emancipatie van vrouwen en homoseksuelen stemden in de Kamers. Zij waren tegen fatsoenlijk betaald kinderopvang, zij zorgden er in 1924 voor dat vrouwen die trouwden naar huis werden gestuurd als ze voor de overheid werkten, keihard ontslag dus. En dat heeft lang geduurd hoor. Tot 1956 waren vrouwen handelsonbekwaam, dan moesten ze met een volmacht van hun echtgenoot naar de bank anders kregen ze geen geld mee van de rekening. Allemaal christelijke wetgeving. Lekker tolerant. Lekker geëmancipeerd. En dan ben ik nog niet eens over seksualiteit begonnen!

 

Maar het erge is nog dat Buma dat óók allemaal weet. Hij zocht politiek gewin door het verleden van zijn eigen religie te verdraaien, en dat dan in contrast te zetten met andere religies. Misbruik van de geschiedenis is dat.

 

5. Waar haal jij jouw digitale inspiratie vandaan?
Ik ben altijd wel op Facebook te vinden. Voor elk project maak ik ook altijd meteen een pagina aan. Daarmee kun je goed promoties maken en ze hebben een paar goede analyse instrumenten zoals de Ads Manager. Elk project heeft ook altijd meteen een website als ik erbij kom. Eerder bouwde ik die helemaal zelf in php, maar nu gebruik ik WordPress. Veel makkelijker. Zo’n site zet ik dan vol met SEO waardige stukken en ik zoek met google-analytics uit waar mensen op af komen en hoe ik meer bezoekers kan genereren.

 

6. Welke apps zijn voor jou onmisbaar?
De Facebook app natuurlijk, en zeker de paginabeheer-app daarvan. Alhoewel die laatste nog serieus tekort schiet. Verder vind ik Telegram prettig, heb ik natuurlijk ook LinkedIn geïnstalleerd en vind je me op MOOC apps zoals Coursera waar je gratis online cursussen kunt volgen.

 

7. Wat is jouw digitale droom?
Ik zou graag zien dat één van mijn websites een populaire bron wordt voor anderen om materiaal en verhalen te vinden die ze zelf weer in zullen zetten om de wereld een stukje mooier te maken. Dat die site dan gigantisch veel bezoekers en comments genereerd, en dat de bezoekers allen geraakt en gemotiveerd worden door onze content.

 

8. Op een schaal van 1 tot 10, hoe Digitaal ben je?
Zeker een 9. Geen 10, want ik kan bijvoorbeeld geen C++ en als er iets met de server aan de hand is bel ik gauw een die-hard ICT’er. Tot nu toe red ik me prima want mijn server biedt echt ontzettend goede service op dat gebied. En voor de rest goochel ik wel met Google.

 

9. Welke Digi training van ons zou je willen volgen en waarom?
Design like a Pro:
Lijkt me echt geweldig leuk en ontzettend interessant. Zeker handig als je projecten opzet. Het kersje op de taart maakt het net iets meer af!

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het niveau van jullie SEO cursus en Photoshop cursus. Als dat verder gaat dan de basis zou ik dat zelf interessant vinden. En de training over het opzetten van een Webinar is voor mij interessant omdat ik ook geïnteresseerd ben in het maken van een MOOC en het organiseren van online workshops. Bovendien kan het me misschien helpen om online vergaderingen op te zetten voor de stichting, want de vrijwilligers zitten door het hele land verspreid.

 

10. Welke Digi tips heb je zelf voor ons en de #DigiDames community?
Durf zelf te prutsen en fouten te maken. Durf zelf te leren. Zet je ambities hoog en werk jezelf ernaar toe. Maar wees ook niet te streng voor jezelf als je het niet haalt. Een ambitie is slechts een leidraad, een lat die je hoog legt zodat je ver komt. Het is geen middel om jezelf af te rekenen.

 

En altijd, altijd; durf hulp te vragen!

 

11. Waar ben je het meest trots op?
Ik ben vooral trots dat ik weer recht overeind sta na een keiharde jarenlange burn-out waarin ik al mijn vastigheid verloor. Ik ben alles kwijtgeraakt, maar ik heb een nieuw leven opgebouwd en heb weer stabiliteit gecreëerd. Ik ben een stuk weerbaarder en zelfbewuster geworden!

 

12. Welke nieuwe #DigiDame van de week wil je nomineren en waarom?
Tja, dat is lastig. Ik doe een wilde gooi naar Anne Fleur Dekker! Zij is vanwege haar digitale activiteiten enorm in een beerput gekomen. Ik vind haar een inspirerende jonge vrouw, die geen compromissen maakt in haar tocht naar een betere, begrip vollere wereld.