Interview met #DigiDame van Week 51 Iris Schlagwein

 

  1. Wie ben je, wat doe je? #wiebenjewatdoeje?
   Ik ben Iris Schlagwein (1986) schrijver, spreker, moderne nomade en transformatiecoach. Mijn specialiteiten zijn loslaten en innerlijke vrijheid. In 2016 gooide ik mijn huisje-boompje-beestje leven rigoureus om. Altijd deed ik ‘hoe het hoorde’, nu ging ik op zoek naar mijn eigen waarheid, naar hoe ik zélf wilde leven. En dat is… zonder al teveel spullen, en zonder eigen huis. Zo woon ik nu de ene helft van het jaar als huis- en kattenoppas en trek ik met mijn koffertje van plek naar plek. De andere helft van het jaar woon ik in mijn stacaravan, dicht bij de natuur.

Vorig jaar vertelde ik in mijn TEDx-talk over het verlies van mijn vader, op jonge leeftijd. En ook over het verliezen van mijn gezondheid en het verliezen van de zekerheid die een lange relatie me gaf. Deze drie grote levensgebeurtenissen zorgden ervoor dat ik een nieuw perspectief vond op verlies en loslaten. Sindsdien bewandel ik mijn eigen pad en voel ik me zowel uiterlijk als innerlijk vrij. Hoe ik dat doe en wat ik daarin allemaal meemaak beschreef ik in mijn boeken Thuis zonder huis (2018) en Vlieg vrij (2020). Verder vertel ik het ook graag live tijdens lezingen/workshops, en organiseer ik 1-op-1 Transformatiedagen.

 

 

 

 

Foto met dank aan: Nina Olivari

 

 1. Wat was jouw eerste (bij)baan?
  Bollenpellen. Ik ben opgegroeid in de Bollenstreek en dan is dat wat je gaat doen als 13, 14-jarige. Ik heb het maar één seizoen gedaan want ik vond het vreselijk. Het is fysiek zwaar werk en mijn vingers en nagels deden er letterlijk pijn van. Daarna ben ik in de horeca gaan werken.

 

 1. Wat zit er (standaard) in jouw tas?
  Niet veel eigenlijk, ik hou van een licht leven en een lichte tas. Meestal dus alleen de noodzakelijke dingen als mijn portemonnee, mobiel en sleutels. Mijn lippenbalsem is onmisbaar en ik heb altijd wel een extra katoenen tasje bij me, heel eco-verantwoord.

 

 1. Welke quote vind je interessant en waarom?
  ‘Nothing comes ahead of its time, and nothing ever happened that didn’t need to happen.’ – Byron Katie. Drie jaar geleden volgde ik een intensieve 9-daagse training bij Byron Katie. Van haar leerde ik dat alles, echt álles, op het juist moment gebeurt. Dus ook ruzies, narigheid en pijn. Een pittig inzicht, maar het leerde me uit mijn slachtofferrol kruipen en verantwoordelijkheid nemen. Sindsdien kan ik de minder leuke dingen in het leven zien als wijze leermeesters.

 

 1. Waar haal jij jouw digitale inspiratie vandaan?
  Op Youtube kijk ik graag naar interviews met inspirerende mensen, of video’s van het kanaal van Fight Mediocrity. Tip: Speel dit soort video’s af op 1,5x snelheid. Je brein kan de informatie op deze snelheid nog makkelijk begrijpen en je bent veel minder tijd kwijt met de video bekijken.

 

 1. Welke apps zijn voor jou onmisbaar?
  Ook in mijn telefoon hou ik graag overzicht, dus ik heb niet veel apps. Ze staan op twee tabs, verdeeld op kleur (haha verder valt het wel mee met mijn dwangmatigheid  😉 ). De enige social media app die ik op mijn telefoon heb geinstalleerd, is Instagram – dit is mijn profiel. Verder ben ik groot fan van de app van de Makkelijke Moestuin.

 

 1. Wat is jouw digitale droom?
  Binnen een aantal jaren schrijf ik het vervolg op Vlieg vrij en mijn drie boeken samen vormen dan een trilogie. Deze trilogie laat ik vertalen in het Engels, om ‘m vervolgens als e-book en boek te verkopen via Amazon.com, Kobo, Kindle et cetera, zodat het boek wereldwijd gelezen kan worden. Mijn digitale droom is als daaruit (online) lezingen, video’s, podcasts en interviews over de hele wereld voortvloeien.

 

 1. Op een schaal van 1 tot 10, hoe Digitaal ben je?
  Als ik me erin verdiep kom ik een heel eind, ik maak bijvoorbeeld mijn eigen website en kan goed overweg met API’s, HEX-codes en funnels. Maar aan de andere kant wil ik zo min mogelijk tijd besteden achter mijn scherm, dus ik probeer ook veel uit te besteden.

 

 1. Welke Digi training van ons zou je willen volgen en waarom (suggesties voor nieuwe trainingen zijn altijd welkom!)?
  Ik zou interesse hebben in SEO bloggen like a pro, omdat het online zichtbaarheid en mijn favo bezigheid schrijven, combineert. Suggestie voor nieuwe training is Active Campaign like a pro.

 

 1. Welke Digi tips heb je zelf voor ons en de #DigiDames community?
  Wees zoveel mogelijk jezelf online. Het is heel aantrekkelijk als iemand zichzelf authentiek presenteert, zowel op foto’s als in teksten en aanbod. Als iets niet bij je past, doe het dan niet. Klinkt als een open deur, maar ik heb zelf echt moeten leren dat niet elk medium bij mij past. Ik heb bijvoorbeeld een online training opgenomen en gerund, maar ik voelde daar weinig sprankeling bij. Ook al is een online training handig omdat je veel mensen tegelijk kunt bedienen, het past momenteel niet bij me.

 

 1. Waar ben je het meest trots op?
  Mijn boek Vlieg vrij, wat ik in eigen beheer heb uitgegeven. Omdat ik heel duidelijk voor ogen had wat het boek moest worden heb ik het in acht maanden tijd geschreven en gepubliceerd. Het is geweldig om te zien dat het ook precies zo ontvangen wordt als ik voor ogen had; als herkenbaar, ontroerend, grappig en motiverend zonder met een vingertje te wijzen.

 

 1. Welke nieuwe #DigiDame van de week wil je nomineren en waarom?
  Lotte van Gaalen, omdat zij alles weet van podcasts en radiodocumentaires maken, stemgebruik en (audio)verhalen vertellen. Haar werk gaat vaak over maatschappelijke thema’s, taboes doorbreken of de invloed van familiebanden.