Interview met #DigiDame van Week 34 Maria Genova

1. Wie ben je, wat doe je? #wiebenjewatdoeje

Ik ben Maria Genova, journalist, schrijver, spreker en moeder van twee tieners. De laatste tijd ben ik meer schrijver en spreker dan journalist. Ik vind heel veel dingen leuk, maar je moet keuzes maken. Ik heb dus gekozen voor wat ik op dit moment het leukste vind: het geven aan lezingen over identiteitsfraude, privacy en hackers, het schrijven van een nieuw boek en het geven van schrijfworkshops aan beginende schrijvers. Die dingen geven me onwijs veel positieve energie vanwege de leuke reacties. Soms geef ik 25 lezingen per maand, maar ik ga niet moe naar huis, eerder vol nieuwe energie. Dat is heel maf, dat je werken zo leuk vindt dat je er niet eens moe van wordt. Dat heb ik ook met het schrijven van boeken: ik kan rustig tot zes uur ’s ochtends doorgaan. Dan pas vallen mijn ogen echt dicht. En ook het geven van schrijfworkshops en het redigeren van manuscripten van beginnende schrijvers vind ik ontzettend leuk en dankbaar werk. Voor veel beginnende schrijvers is professionele redactie van gemiddeld meer dan duizend euro niet op te brengen, dus ik help ze voor 5 euro per uur. Veel minder kan ik niet vragen. Ik geef ook jaren schrijfworkshops voor 25 euro en de mensen komen uit het hele land. Binnenkort verschijnt mijn boek ‘Hoe schrijf je een bestseller? 101 onmisbare tips en de meest gemaakte fouten’. Ik denk dat het heel leerzaam is voor iedereen die met schrijven bezig is, want ik zie bij heel veel schrijvers ongeveer dezelfde beginnersfouten. Die zijn gemakkelijk te vermijden, vandaar het boek.

 

2. Wat was jouw eerste (bij)baan?
Mijn droombaan. Ik wilde altijd al journalist worden en dat is gelukt. Overigens was dat niet vanzelfsprekend, want op mijn 19de was ik zo verliefd op een Nederlander dat ik besloten had om van Bulgarije naar Nederland te verhuizen. Hoe word je journalist als je geen woord Nederlands spreekt? Inmiddels weet ik het antwoord: met een beetje mazzel dat een krantredactie je de kans gunt en met heel veel doorzettingsvermogen. Ik heb HBO Journalistiek gedaan en daarna voor veel kranten en tijdschriften gewerkt. Later begon ik boeken te schrijven en op www.mariagenova.nl kun je zien dat dit inmiddels meer dan hobby is.

 

3. Wat zit er standaard in jouw tas?
Een notitieblokje, een pen, mijn iPhone, een portemonnee, een lippenstift en een eye-liner. Eigenlijk geen spannende dingen. Ik draag ook nooit van die grote damestassen, maar een heel bescheiden leren rugzakje.

 

4. Welke quote vind je interessant en waarom?

Ik heb eigenlijk nooit quotes paraat, maar ik heb een keer een boek geschreven waarbij elk hoofdstuk met een toepasselijke quote begon. Even spieken.

 

“Als je een ervaring rijker bent, ben je een illusie armer”

– Martin Luther King

 

5. Waar haal jij jouw digitale inspiratie vandaan?
Ik lees zo’n beetje alles wat los en vast zit. Dat brengt me altijd op nieuwe ideeën.

 

6. Welke apps zijn voor jou onmisbaar?
Ik probeer het aantal apps te beperken. Op mijn telefoon check ik vooral mijn social media en af en toe het weer.

 

7. Wat is jouw digitale droom?
Dat er meer bewustwording komt over hoe kwetsbaar we geworden zijn voor hackers. Dat is ook mijn missie geworden: om veel mensen de ogen te openen en om ze handige tips te geven hoe ze hun computers en mobieltjes beter kunnen beschermen. Sinds het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ een soort hit werd in het bedrijfsleven, word ik overal uitgenodigd. De meeste mensen vinden de lezing een eye-opener en als je de reacties tijdens de lezing hoort, weet je hoe hard nodig dat soort awareness-sessies zijn. Als de medewerkers niet weten hoe de hackers precies werken, dan kan zelfs het allerbeste computersysteem je bedrijf of organisatie niet beschermen. Dan komen ze via een onoplettende medewerker binnen en stelen de gegevens van alle klanten of maken de computers onbruikbaar. Dat gebeurt steeds vaker en mijn voorspelling is dat dit pas het begin is. Alles is digitaal geworden en daardoor zijn bedrijven, maar ook hun klanten heel kwetsbaar. Voor mijn boek heb ik met veel slachtoffers van identiteitsfraude gesproken en de gevolgen zijn soms echt enorm.

 

8. Op een schaal van 1 tot 10, hoe Digitaal ben je?
Vóór het schrijven van het boek zat ik op een 5, maar ik dacht dat ik minstens een 8 scoorde. Dat denken de meeste mensen. Maar als je vaak met hackers omgaat, dan weet je dat de meeste mensen niet meer dan een 5 scoren en dat je blij mag zijn als je echt op een 8 zit. Laat ik zeggen dat ik nu op een 8 zit. Soms geef ik lezingen samen met hackers en dan hacken ze de mobieltjes van de helft van de zaal. En ik weet inmiddels zulke phishingmails te verzinnen dat 90 procent van de zaal erin trapt.

 

9. Welke Digi training van ons zou je willen volgen en waarom?
Ik heb zelf helemaal geen tijd voor trainingen, maar door mijn presentaties en research voor mijn boeken leer ik elke dag nieuwe dingen.

 

10. Welke Digi tips heb je zelf voor ons en de #DigiDames community?
Nodig een keer een ethische hacker uit. Goed voor de bewustwording.

11. Waar ben je het meest trots op?
Ik ben niet zo gauw trots op dingen die ik bereik. Ik ben blij dat mijn boeken goed gelezen worden en zo veel impact maken. Ik ben ook blij dat ik verschillende mooie prijzen gewonnen heb, maar echt trots ben ik hooguit één dag en de volgende dag ben ik weer met zinvollere dingen bezig dan met trots zijn.

 

12. Welke nieuwe #DigiDame van de week wil je nomineren en waarom?
Coby Bergsma-Hagebeek, een heel inspirerende fotografe. Verruilde een goed betaalde baan bij ABN Amro voor vrijheid en creativiteit. Ik houd van mensen die durven.