Interview met #DigiDame van Week 67 Regina van Amson

 

  1. Wie ben je, wat doe je? #wiebenjewatdoeje
    Mijn naam is Regina van Amson (1953), moeder van twee kinderen, we vormen een éénoudergezin. Daarnaast heb ik drie kleinkinderen.

Ik heb een hart voor loopbaan en coaching en zet al mijn kennis, werk- en levenservaring in om jou te helpen het vuur in je leven, werk of business (weer) aan te wakkeren, zodat je (weer) gaat stralen. Dit doe ik vanuit mijn bedrijf Difference4you als work-life balance expert en Register loopbaan professional, Noloc gecertificeerd. Daarnaast ben ik in te huren als inspiratiespreker.
Mijn opdrachtgevers zijn bedrijven en particulieren.

 

 

Een tijd geleden zag ik een schilderij van een Surinaamse vrouw met daarboven de tekst: “UMA NO ABI FADON. Dit betekent: Een vrouw is niet klein te krijgen. Ik herken mezelf in deze tekst. Een leven van ups, maar vooral van veel downs. Het begon al bij mijn komst naar Nederland in de jaren 70 als ongehuwde moeder: ik was toen 18 jaar oud.

 

Het feit dat mijn dochtertje bij mijn ouders in Suriname was achtergebleven tot ik haar zou ophalen en dat ik werkte deed er niet toe: ik was een gevallen vrouw en paste niet in de heersende sociale norm. Naast vooroordeel was er ook een culturele kloof: ik had constant het gevoel mij te moeten bewijzen en werd hier onzeker van.

Toch hebben al deze vooroordelen en tegenslagen mij gevormd tot WIE IK BEN: daadkrachtig met veerkracht en bezieling. Dit komt vooral door mijn positiviteit in combinatie met mijn vechtersmentaliteit, creativiteit, lerende opstelling en lef.

 

Zo ben ik op mijn 53ste voor mezelf gestart. De enige financiële back-up die ik had bij de start van mijn bedrijf was mijn WW-uitkering. Mijn bedrijf was booming en ik huurde ruimte en had personeel. In 2011 raakte ik stevig burn-out als gevolg van het plotselinge overlijden van mijn stiefmoeder met wie ik een sterke band had. Het overlijden van mijn moeder was die bekende druppel. Mijn burn-out was een wake-up call om mezelf en mijn bedrijf op de schop te nemen

 

In 2020 heb ik tijdens een sabbatical van ruim een jaar met veel zelfreflectie, een rouwproces en het uitbrengen van mijn boek Sterker uit je burn-out! – Als je wilt worden WIE JE BENT,’ besloten parttime te gaan ondernemen. Ik was toen 67. Het feit dat ik op mijn 66ste een pensioen ontving was voor mij geen reden om minder te werken. De intrede van COVID-19 heeft mij andere inzichten gegeven en was tegelijkertijd een bewustwordingsproces. Hoewel mijn werk mijn hobby is, heeft COVID-19 mij doen inzien, dat er nog meer leuke dingen zijn in het leven.

 

Benieuwd naar de sfeerimpressie van mijn boeklancering met een mooie groep mensen? Wethouder Froukje de Jonge, Diversiteit en Inclusie, was aanwezig om een speech te geven en het eerste exemplaar van mijn boek in ontvangst te nemen.

 

Met mijn boek wil ik laten zien dat je niet jouw omstandigheden bent en dat je altijd een keuze hebt, hoe moeilijk het ook is. Het is een openhartig verhaal boordevol praktische en handige tips over hoe je je eigen regie kunt nemen over je leven en werk. Baanervaringen, zelfreflectie, het maken van bewuste keuzes en krachtige quotes helpen je op weg naar transformatie en persoonlijk leiderschap en. Aan het eind vind je drie bijlagen waarin ik dieper inga op aan stress en burn-out gerelateerde onderwerpen.
Mijn boek is zowel bij mij verkrijgbaar als bij verschillende online boekwinkels in Nederland zoals Bol en managementboek. Koop je het boek bij mij, dan ontvang je een gesigneerd exemplaar. Supertrots ben ik te melden dat mijn boek ook verkrijgbaar is bij boekhandel Vaco in Suriname.

 

 

  1. Wat was jouw eerste (bij)baan?
    Ik heb nooit een bijbaan gehad. Mijn start in Nederland was zoals ik hierboven beschrijf niet prettig. Ik vond vrij snel een baan als administratieve kracht en deed opleidingen in de avonduren, maar werd op mijn werk geconfronteerd met veel onbegrip en vooroordelen. Ik heb het er een jaar volhouden, het was een vreselijke tijd.
    Bij andere sollicitaties kreeg ik te kampen met verkapte discriminatie. De rebel in mij liet zich echter niet uit het veld slaan. Daarom ging ik voor uitzendbureaus werken. Daar maakte het niet uit wie je bent, alleen maar dat je wil werken.

 

Ondertussen bleef ik investeren in opleidingen. Enerzijds vanwege mijn leergierigheid, persoonlijke groei en onafhankelijke geest, anderzijds om mijn arbeidsmarkt- en concurrentiepositie te verstevigen. Bovendien was mijn hoogste doel, werk doen dat ik leuk vond. Gezien mijn leeftijd (67,5), mijn jarenlange werkervaring en uiteenlopende banen geef ik globaal een overzicht van opleidingen en banen met als doel jou te laten zien, dat alles mogelijk is. Als je maar bereid bent offers te brengen, stappen te zetten én financieel in jezelf te investeren want het komt je écht niet aanwaaien! Zo heb ik secretariële opleidingen op MBO niveau gevolgd tot aan post-hbo registeropleidingen op het gebied van Re-integratie, casemanagement, jobcoach, loopbaanbegeleiding, stress & burn-out en tot slot een post-HBO/postdoctorale training Verlieskunde.

 

Ik heb fulltime gewerkt als directiesecretaresse, officemanager, doktersassistente, teamleider radiologie, consulent Werkvoorziening, bijstandsconsulente, jobcoach en werk sinds 2006 als zelfstandige.
In mijn boek ga ik dieper in op mijn werk- en opleidingsverleden en eindig ik steeds met tips en quotes om je te helpen de beste versie van jezelf te woden.

 

  1. Wat zit er (standaard) in jouw tas?
    De algemene dingen en afhankelijk van waar ik naartoe ga: mijn rijbewijs, kentekenbewijs, lidmaatschap wegenwacht, agenda, pennen, notitieblokje, smartphone, zonnebril, make-up tasje, een lekker luchtje, kauwgum, portemonnee, papierenzakdoekjes, mondkapje en desinfecterende handgel (tegenwoordig).

 

  1.  Welke quote vind je interessant en waarom?
    Mijn boek zit boordevol tips en quotes, waarin ik mezelf herken.
    Toch zegt de volgende quote veel meer over mij als persoon: ‘Uma no abi fadon.’
    vertaald vanuit het Surinaams: ‘Een vrouw is niet klein te krijgen.’

 

  1. Waar haal jij jouw digitale inspiratie vandaan?
    Ik haal mijn (digitale) inspiratie uit mijn mensen, de media, YouTube, Facebook en LinkedIn, etc.

 

  1. Welke apps zijn voor jou onmisbaar?
    Vanuit mijn beroep als work-life balance expert heb ik een verantwoordelijkheid naar mezelf toe. Ik ga dan ook zeer zorgvuldig om met het gebruiken van apps. Ik check WhatsApp en Instagram een paar keer per dag en heb de meldingen uit staan. Voor LinkedIn en Facebook log ik een paar keer per dag in via mijn laptop. Ook mijn betalingsverkeer doe ik via mijn laptop. Daarnaast doe ik regelmatig aan internetvasten.Er is een reden waarom ik zo zorgvuldig omga met het gebruik van apps. Een tijdje geleden was ik aanwezig bij een lezing over de werking van ons brein en burn-out. We kregen een video te zien over de snel veranderende wereld en wat het met ons brein doet.
    Deze snel veranderende wereld van digitalisering heeft gevolgen voor ons brein en veroorzaakt ook stress met soms burn-out tot gevolg, omdat niet iedereen in staat is zich zo snel aan te passen, of wil aanpassen.
    Ook de jongeren worden geconfronteerd met deze steeds veranderende digitale wereld met alle gevolgen van dien.
    In mijn boek geef ik tips hoe je digitale informatie het beste behapbaar voor je brein kunt maken.

 

  1. Wat is jouw digitale droom?
    Dat mensen bewuster leren omgaan met al die digitale informatie en weer gaan leren communiceren met elkaar: écht communiceren en weer oog hebben voor elkaar. Mobiele telefoons en social media zijn er om ons leven te vergemakkelijken, niet om ons leven te beheersen. Leg je telefoon even weg, praat met je kinderen, je partner, je vrienden. Wees een goed voorbeeld voor je kinderen. Te vaak zie ik mensen hun hond uitlaten met hun blik constant op hun mobiel gericht. Dat geldt ook voor stellen en moeders met een kinderwagen.
    We mogen onze familie, onze relaties, maar ook onszelf niet opofferen voor materiële dingen.

 

  1. Op een schaal van 1 tot 10, hoe Digitaal ben je?
    Het begrip digitaal kun je breed invullen. Ik geef mezelf een 7, omdat ik het niet nodig vind om alle ins en outs over digitalisering te weten en aan alle hypes zoals vloggen mee te doen. Daarnaast wil ik mijn leven niet laten beheersen door digitalisering. Sinds de start van mijn bedrijf heb ik dan ook systeembeheer, een webdesigner en een boekhouder. Deze professionals ontzorgen mij, zodat ik mijn handen vrij heb om datgene te doen wat ik leuk vind, waar ik goed in ben en waarin mijn hart ligt.
    Wat ik wel zelf doe, is contentbeheer, omdat ik het leuk vind om mijn blogs zelf te schrijven, foto’s erbij te zoeken en ze zelf te plaatsen. Ik kan me ook heel goed redden met het plaatsen van nieuwe pagina’s, berichten of wijzigingen aanbrengen op mijn pagina’s. Ook mijn verkooppagina beheer ik zelf. Dat heb ik allemaal van mijn webdesigner geleerd. Net als nieuwsbrieven aanmaken voor MailChimp. Ik kan snel én gericht informatie vinden op diverse zoekmachines, kan me redelijk redden op Instagram en Facebook. Wat ik niet weet vraag ik mijn kinderen, mijn jongere buurvrouw en soms systeembeheer. Onlangs had ik een ‘live’ interview via StreamYard met Denise Sumter (Suriname). Even een belletje naar mijn systeembeheer en na een rondleiding kon ik zonder enige vorm van stress deelnemen aan dit – voor mij – nieuwe softwareprogramma.

 

  1. Welke Digi training van ons zou je willen volgen en waarom (suggesties voor nieuwe trainingen zijn altijd welkom!)?
    Mailchimp like a Pro, omdat ik blogs schrijf. Behalve links en smileys toevoegen in de nieuwsbrieven zou ik willen weten wat er nog meer mogelijk is met dit platform. Daarnaast heb ik een nieuwe hobby ontdekt. Ik vind het leuk om tijdens mijn wandelingen foto’s te maken met mijn smartphone en op Facebook en Instagram te plaatsen met een leuk verhaaltje. De training ‘Smartphone Fotograferen like a Pro,’ lijkt mij op termijn wel interessant.

 

    

 

 

  1. Welke Digi tips heb je zelf voor ons en de #DigiDames community?
    Ik zie op LinkedIn dat Digidames volop in beweging is en mooie dingen doet. Deze beweging / actualiteiten mis ik echter op de website: het is stil op de website. Ik zie ook geen menu ‘Nieuws.’

 

  1. Waar ben je het meest trots op?
    Ik heb veel om trots en dankbaar voor te zijn:
    Ten eerste ben ik bijzonder trots op mijn kinderen, die zo goed terecht zijn gekomen, ondanks dat ze zoveel hebben moeten missen en dat hebben wij samen als eenoudergezin bereikt!Ten tweede ben ik trots op het feit dat ik – ondanks goedbedoelde adviezen van mijn omgeving zoals: ‘Weet je wel waar je aan begint?,’ ‘Wat voor zekerheid heb je nou?,’ ‘Je bent al 53!,’ op 17 juli 2006 de sprong in het diepe heb genomen: ik werd zelfstandige. De enige financiële back-up die ik had bij de start van mijn bedrijf was mijn WW-uitkering. Doorslaggevend was het gesprek met mijn vader over leven en dood. Hij zei toen iets opmerkelijks: ‘De enige zekerheid die je hebt, is dat je doodgaat.
    Het meest ben ik trots op het feit dat ik in 2011 keihard ben gevallen, opgestaan en weer ben doorgegaan. Toen kreeg ik het inzicht dat er na een tunnel van duisternis altijd weer licht kan schijnen als je maar bereid bent te leren. Op mijn pad naar persoonlijk leiderschap en transformatie had ik het lef afstand te doen van samenwerkingsverbanden die al geruime tijd niet meer goed voelden. De financiële gevolgen waren drastisch, maar ik heb doorgezet: What doesn’t kill me makes me stronger – Friedrich Nietzsche.

 

  1. Welke nieuwe #DigiDame van de week wil je nomineren en waarom?
    Ik wil graag Maritsa Vaarnold nomineren, omdat ik haar met haar levens- en werkervaring een #DigiDame bij uitstek vind. Maritsa behoort tot het type van Leven Lang Leren. Een eigenschap die ook mij gebracht heeft waar ik nu ben. Met haar bedrijf VANODOE houdt ze zich bezig met het verbinden van mensen. Dat doet ze als trouwambtenaar en als coach/counselor.