Interview met #DigiDame van Week 61 Saskia Nijs

 

 1. Wie ben je, wat doe je? #wiebenjewatdoeje
  Ik woon in het centrum van Amsterdam, samen met mijn man Roeland, onze dochters Pien en Noor en hond Mees. Daarnaast ben ik oprichter van Studio 21st, doe promotieonderzoek aan de VU in Amsterdam, en ben auteur, columnist, bestuurslid en adviseur. Ik houd mij vooral bezig met de toekomst van werk en digitale transformatie, met name op het gebied van sociale ontwikkelingen van werken en leren en het realiseren van verandering in organisaties door medewerkersbetrokkenheid. Ik ben gespecialiseerd in gedragsverandering in relatie tot innovatie en technologie op de werkvloer. Ik ben al meer dan 20 jaar actief op dit snijvlak bij diverse organisaties zoals Microsoft, Philips, Layar, KLM. Ik heb een grote betrokken bij het onderwijs, waarbij ik mij met name bezighoud met de 21st century skills. Op dit moment ben ik ook bezig met het schrijven van mijn boek de toekomst van werk gaat niet over werk, dat eind 2021 verschijnt.

 

 1. Wat was jouw eerste (bij)baan?
  Ik wilde graag met vakantie samen met mijn vriendinnen en heb toen deze vakantie bij elkaar gewerkt door het werken in een hotel, een krantenwijk en een baantje in de kassen. Dat laat ook al gelijk zien dat ik vaak veel verschillende werkzaamheden tegelijk doe, en dat is nooit meer weggegaan.

 

 

 1. Wat zit er (standaard) in jouw tas?
  Mijn vulpen. Want ook al ben ik zeer digitaal, niets gaat boven het schrijven met mijn fijne vulpen. Overal waar ik ben zorg ik dat ik een notebook en vulpen bij me heb om alle inspiratie die ik om mij heen zie of hoor te noteren.

 

 1. Welke quote vind je interessant en waarom?
  Er zijn twee woorden die mij aan het hart gaan: nieuwsgierigheid en wijsheid. Vandaar dat de quote van Marcel Proust The true voyage of discovery is not to visit new countries but to see reality with new eyes mij zo aanspreekt. Ik hoop mijn hele leven nieuwsgierig te blijven en daarmee steeds meer wijsheid op te doen.

 

 1. Waar haal jij jouw digitale inspiratie vandaan?
  Ik maak veel gebruik van social media, met name Linkedin en Twitter. Ik laat mij inspireren met nieuwe inzichten en ik lees veel boeken, luister podcasts of kijk video’s en webinars over de ontwikkeling van technologie in onze wereld. Daarmee zorg ik altijd dat ik het laatste nieuws weet.

 

 1. Welke apps zijn voor jou onmisbaar?
  Ik ben vooral dol op apps die te maken hebben met gezondheid. Sinds COVID-19 ben ik veel thuis gaan sporten en ik merk hoe fit en goed ik mij daarbij voel. De apps die me daarbij helpen motiveren me ook om door te zetten en ben ik best een beetje competitief om iedere dat weer een stapje verder te gaan. Mijn favoriete apps zijn dan ook YogaTV, de Nike Run app en ik check dagelijks mijn personal goals via mijn apple watch.

 

 

 1. Wat is jouw digitale droom?
  Mijn digitale droom is dat door robotisering en AI we veel meer taken bij technologie kunnen beleggen waardoor er meer ruimte is voor ons eigen menselijk potentieel, en uiteindelijk hoop ik dat dit zal leiden tot een universeel basisinkomen. Mijn motto is: robots werken en mensen leven. En natuurlijk blijven mensen altijd bezig en willen iets bijdragen, maar veel van de bullshit banen zoals we die nu zien kunnen best verdwijnen wat mij betreft. Robots brengen geluk weer terug op de werkvloer.

 

 1. Op een schaal van 1 tot 10, hoe Digitaal ben je?
  Ik denk een 8. Soms kan ik nog steeds wel onwetend zijn en vinden mijn dochters van 16 toch echt dat ik niet weet waar ik het over heb. Maar ik vraag ze altijd om het mij te leren zodat ik bij blijf.

 

 1. Welke Digi training van ons zou je willen volgen en waarom (suggesties voor nieuwe trainingen zijn altijd welkom!)?
  Fotograferen like a pro. Beelden zijn heel erg belangrijk in de digitale wereld en ik vind die stock fotografie soms echt afstandelijk. Ik zou heel graag mijn eigen visie en dromen in fotografie kunnen omzetten en daarmee mensen te raken.

 

 

 1. Welke Digi tips heb je zelf voor ons en de #DigiDames community?
  Ga bewust om met technologie en jouw eigen potentieel. Ga niet de hele dag e-mails zitten beantwoorden en daarmee vinden dat je productief bent. Wat is jouw echte toegevoegde waarden voor jezelf en voor anderen om je heen? En kijk wat je dan met technologie kunt en wilt doen.

 

 1. Waar ben je het meest trots op?
  Op mijn dochters. Beetje een gemakkelijke binnenkomer, maar ik ben enorm trots op hun generatie. Ik vind dat zij zo bewust in het leven staan en reflectief zijn. Daarnaast zijn zij zeer divers en laten iedereen in zijn of haar waarde. Als oudere generatie kan en wil ik heel veel leren van de nieuwe generaties op de werkvloer of in mijn nabije omgeving.

 

 1. Welke nieuwe #DigiDame van de week wil je nomineren en waarom?
  Mei Ling Tan omdat zij als ondernemer een mooie manier vindt tussen digitale vernieuwing en innovatieve dienstverlening.