Interview met #DigiDame van Week 8 Sensei Chantal

1. Wie ben je, wat doe je? #wiebenjewatdoeje

Hallo! Ik ben Chantal Straver, 31 jaar, karate-instructeur (Sensei) in mijn karateschool Karate Moerdijk, trainer in mentale weerbaarheid via mijn bureau Doyo Trainingen, communicatieadviseur en auteur van ‘Toen ik eindelijk durfde’. Een hele mond (en agenda) vol. Heel eerlijk vind ik het fijn dat ik zoveel verschillende dingen doe. Als ondernemer merk ik dat al deze werkzaamheden elkaar versterken en dat de afwisseling me prikkelt, wat het weer interessant houdt. Ik moet toegeven dat ik het vaak drukker heb dan dat ik zou willen, maar al die actie past juist wel bij me. Ik betrap mezelf vaak op zwart-wit denken, alles of niets. En in de keuze uit alles of niets, kies ik graag ‘alles’. Al maak ik het niet meer zo gek als vroeger, nu ik sinds bijna een jaar moeder ben van Boris.

 

Karate Moerdijk

Doyo Trainingen

Facebook @chantalsblog

 

 

2. Wat was jouw eerste (bij)baan.

Mijn eerste echte bijbaan was bij een golfclub. Ik was net veertien jaar en ik maakte voor 2 gulden 50 per uur de keuken schoon, schrobde de toiletten en scheurde talloze kartonnen dozen in de schuur ernaast. Met zere, rode handjes bij de zoveelste doos, droomde ik over de toekomst. Ik had nog geen idee wat ik wilde doen, maar ik wist wel dat ik hoe dan ook bereid was hard te werken om ergens te komen. En dat is eigenlijk nooit echt verdwenen. Zeker nu ik iets doe waar ik met hart en ziel achter sta. Als trainer weerbaarheid help ik kinderen met pesten en groepsdruk omgaan, werk ik aan hun zelfvertrouwen. Een mooier beroep kan ik niet bedenken.

 

 

3. Wat zit er (standaard) in jouw tas?

Standaard draag ik een rugzak waar mijn MacBook in zit, een blauwe dopper met water en mijn portemonnee met OV-chipkaart. That’s it.

 

4. Welke quote vind je interessant en waarom?

 

“Je wensen zijn een voorgevoel van datgene wat echt binnen je bereik ligt.”

 

Oorspronkelijk van Goethe geloof ik. Ik geloof daarin. En uiteindelijk schreef ik er een boek over (Toen ik eindelijk durfde). Tien tot vijf jaar geleden leefde ik nog een compleet ander bestaan. Heel ongelukkig werkte ik voor een grote werkgever, kampte ik met hoge verwachtingen en keuzestress en was ik hopeloos verliefd op een man die onbereikbaar leek. Stapje voor stapje doorbrak ik dat. Allereerst door ontslag te nemen. Dat bleek veel makkelijker dan gedacht. Ik merkte dat steeds meer binnen mijn bereik lag. Ik kreeg daardoor het zelfvertrouwen om achter mijn grote liefde aan te gaan en een bestaan op te bouwen die bij me past.

 

 

5. Waar haal jij jouw digitale inspiratie vandaan?

Oei, moeilijke vraag, er komt veel in mijn Instagram- en Facebook-feed voorbij dat me inspireert. Een leuk voorbeeld waar ik als moeder-to-be veel aan had (ik werkte tot vrijwel mijn uitgerekende datum) is een Facebookgroep met vrouwen die uitgerekend waren in dezelfde maand als ik. Iedereen gaf elkaar heel lief handige tips/hacks, daar had ik echt heel veel aan. Verder ben ik ook fan van Netflix en Spotify.

 

6. Welke apps zijn voor jou onmisbaar?

Spotify. Ik kan niet meer zonder mijn lijsten en ‘discoveries’. Ik wil niet meer terug naar de tijdperken van CD’s en casettebandjes. Je kunt nu zo gemakkelijk kiezen uit muziekstijlen, artiesten en nummers en daarin oneindig veel ontdekken. Maar ik ben ook verknocht aan mijn Apple watch (incl. stappenteller). En de OV-app (9292) en Gmail-app.

 

7. Wat is jouw digitale droom?

Oh, ik verlang naar de dag dat mijn foto’s automatisch geselecteerd en gearchiveerd worden. Volgens mij kan dat al, maar ben ik nog te lazy ass geweest om het uit te zoeken. Een digitaalgestuurd systeem weet natuurlijk niet welke foto ik de moeite waard vind om te bewaren en welke niet, maar het zou zo mooi zijn als dat wel zo is en je een mooi compact overzicht per maand en per jaar zou hebben, op thema gesorteerd.

 

 

8. Op een schaal van 1 tot 10, hoe Digitaal ben je?

Een 9. Ik hou van digitalisering, al van jongs af aan. Ik heb geen papieren administratie (thank god), ben veel online, ik blog al 10 jaar, zelfs even gevlogd, maakte vroeger altijd mijn eigen websites (totdat ik het geld had voor een webdesignbureau), word gelukkig van alle mogelijkheden van Mailchimp, adverteer al jaren via FacebookAds en shop vooral online. Over een tijdje breng ik mijn boek ook als E-book uit. Maar ik weet dat er mensen zijn die nog veel ‘digitaler’ zijn. Ik kies bijvoorbeeld voor het gemak van Netflix, terwijl anderen zich weer veel meer verdiept hebben in streamen van films en series. Ik weet basis html-codes, terwijl anderen kunnen blijven tikken. Ik vind het steeds fijner om niet overal per sé alles van te weten en op sommige gebieden dingen over te laten aan de mensen die daar de expertise in hebben. Zo krijg ik zelf meer focus en rust.

 

9. Welke Digi training van ons zou je willen volgen en waarom?

Ik denk photoshoppen like a pro. Of anders fotografie. Van de andere thema’s weet ik denk ik al veel af. In photoshop heb ik me nog nooit verdiept, maar wel heel cool om je eigen foto’s mooi te kunnen bewerken. Ik ben tegenwoordig zó digitaal (en haastig) dat ik mijn spiegelreflexcamera al drie jaar niet meer uit de kast heb gehaald en alles met mijn iphone doe. Het zou goed zijn als ik hem weer afstof, zeker nu ik een kleine heb waar ik me op uit kan leven, haha.

 

10. Welke Digi tips heb je zelf voor ons en de #DigiDames community?

Als ondernemer van een bedrijf met een community is het goed om ruim de tijd te besteden aan een goed geüpdate Facebook(bedrijfs)pagina waar je een communitysfeer in creëert. En je te verdiepen in Mailchimp. Beide zijn gratis en wat mij betreft onmisbaar.

 

11. Welke nieuwe #DigiDame van de week wil je nomineren en waarom?

Ingelise de Vries! Ik vind haar inspirerend om te volgen. Zij is typisch zo’n iemand die zich niet te veel aantrekt van wat de wereld van haar vindt, haar eigen plan trekt en daarin ook heel uitgesproken is. Ze werkt voor zichzelf, is journalist, eindredacteur en copywriter en daarin bijzonder goed. Qua digikwaliteiten: ze bouwde haar eerste website al op haar 10e jaar, blogt ook al tien jaar en is hartveroverend leuk op social media.